Tidsbestilling via hjemmesiden tast her eller 3074-4119
Tidsbestilling via hjemmesiden tast her eller 3074-4119

Blod i urinen

Er du henvist grundet synligt blod i urinen skal dine nyrer, urinledere og blæren undersøges for sygdom.

Har du synligt blod i urinen skal nyrerne, urinlederne og blæren undersøges. Nyrerne og urinlederne undersøges med en røntgenundersøgelse. Blæren undersøges med en cystoskopi (kikkertundersøgelse) som udføres af klinikkens urologer.

Cystoskopi er en undersøgelse af urinrøret og blæren. Til undersøgelsen anvendes et kikkertinstrument (cystoskop). Cystoskopet er en tynd bøjelig fiberslange, som urologen fører op gennem urinrøret til urinblæren. Der er lys i fiberslangen, og derfor kan urologen se direkte på blærens inderside og påvise og kontrollere eventuelle sygdomme

Undersøgelsen foregår i lokalbedøvelse, og du føler derfor normalt ingen smerter, men det kan være lidt ubehageligt, når fiberslangen bliver ført op gennem urinrøret. Mænd har lidt flere gener end kvinder grundet længere urinrør. Det mindsker ubehaget og letter undersøgelsen, hvis du hér prøver at slappe helt af.

Når du møder vil vi bede dem om at lade vandet til en urinprøve, som du afleverer til sygeplejersken inden undersøgelsen. På den måde kan vi sikre os, at du ikke har blærebetændelse. Hvis det er tilfældet, skal du eventuelt først behandles med antibiotika.

Ved undersøgelsen ligger du på en briks. Først vaskes du omkring urinrørsåbningen og lokalbedøvende creme føres op i urinrøret. Den gelé-lignende creme bevirker samtidig at fiberslangen glider lettere gennem urinrøret op i blæren.

For at lægen kan overse hele blærens inderside, fyldes blæren med vand gennem cystoskopet.
Du får resultatet af undersøgelsen umiddelbart efter.

Undersøgelsen og samtale varer ca. 30 min.

Undersøgelsen indebærer en lille risiko for infektion i urinvejene. For at skylle urinvejene godt igennem og skylle eventuelle bakterier ud er det derfor vigtigt at du drikker mindst 2 liter i det kommende døgn og lader vandet med højst 2-3 timers intervaller.Du kan have svie omkring urinrørsåbningen de første gange, du lader vandet. Disse gener forsvinder oftest i løbet af et par dage. Får du feber kan du have fået en blærebetændelse og du bedes kontakte din praktiserende læge.

Nyrerne og urinlederne undersøges ved en røntgenundersøgelse der udføres på en røntgenafdeling.